Przez wiele lat myślałam, że forsycja
to krzak ozdobny, który oznajmia nam, że wiosna już za rogiem. Ale się
pomyliłam. Forsycja to nie tylko pieknie kwitnący krzak, ale jego kwiaty mają
wiele właściwości pozdrowotnych.
Zawartość rutyny w herbacie z kwiatów forsycji także pozytywnie wpłynie na wzmocnienie, uelastycznienie i uszczelnienie naczyń krwionośnych. Dodatkowo zapobiegnie powstawaniu pajączków. Kwiaty forsycji obniżają poziom glukozy we krwi oraz poziom cholesterolu.
Herbata z forsycji ma działanie uspokajające, więc dobrze sprawdzi się dla osób w
okresie nadmiernego stresu. Pomoże również uporać się ze skurczami i alergiami.
Picie naparu z kwiatów forsycji
obniży ryzyko rozwoju komórek nowotworowych
Jak zbierać kwiaty forsycji?
Poprawne zbieranie kwiatów forsycji jest bardzo
istotne, jeśli chcemy, żeby miały pozytywny wpływ na organizm. Krzewy te
bardzo często rosną obok ruchliwych dróg, a w takich miejscach kwiaty będą
zanieczyszczone. Najlepiej pozyskiwać je z krzaków rosnących na czystych
terenach wiejskich i w lasach. Można je również kupić w sklepach z ziołami.
Kwiaty forsycji powinno się zbierać w suche, słoneczne dni, najlepiej przed południem, gdy są w
pełni rozwinięte. To pozwoli nam na zachowanie jak największej ilości ich
właściwości prozdrowotnych. Okres kwitnienia forsycji przypada na okres od marca do maja i wtedy możemy
korzystać z pełni zalet kwiatów.
Co można zrobić z kwiatów forsycji?
Kwiaty forsycji
wykorzystuje się przede wszystkim do zrobienia herbaty. Napar z kwiatów to
najpopularniejsza forma korzystania z prozdrowotnych właściwości rośliny. Do przygotowania mikstury sprawdzą się
zarówno świeże, jak i suszone kwiaty forsycji.
Z pozytywnego wpływu forsycji można korzystać od wewnątrz, ale także od zewnątrz. Kwiatów forsycji używa się w kosmetologii jako składnik kosmetyków. Ze względu na właściwości antyoksydacyjne forsycja sprawdzi się przy pielęgnacji cer dojrzałych. Poprawi ich koloryt i zadziała przeciwzmarszczkowo.
Z kwiatów
forsycji można zrobić domowe toniki, maseczki oraz mgiełki do twarzy. Jako
tonik posłuży nam napar, taki sam jak do wypicia. Należy jednak pamiętać, że
naturalne kosmetyki wykonane w domowych warunkach szybko się psują. Z tego
powodu zaleca się przetrzymywać je jedynie przez kilka dni w chłodnym i ciemnym
miejscu np. w lodówce.
Czy kwiaty forsycji są jadalne?
Niewiele ludzi
wie, że napar to nie jest jedyna dozwolona forma spożycia rośliny. Świeże złote kwiaty forsycji są jadalne.
Można jeść je nawet prosto z krzaka, jeśli mamy pewność, że nie są
zanieczyszczone.
Kwiaty forsycji idealnie będą
się komponować jako dodatek do dań, sałatek, soków, koktajli lub
twarogu. Jej smak jest delikatnie
gorzki, podobny do orzechów.
Herbata z forsycji –
przepis
Herbata z forsycji to
prosty w przygotowaniu napój, który stosuje się głównie podczas przeziębienia lub grypy.
Można go też pić ze względu na inne właściwości
zdrowotne kwiatów forsycji. Napar wzmocni organizm, poprawi jakość naczyń
krwionośnych, obniży poziom glukozy i cholesterolu.
Do zrobienia herbaty z forsycji potrzebna jest
garść świeżych lub suszonych kwiatów. Wrzucamy
kwiaty forsycji do naczynia i zalewamy wodą mającą około 80ºC. Miksturę
parzymy pod przykryciem przez 10 minut, a następnie ją przecedzamy.
Istnieje również
drugi, dłuższy sposób na wykonanie
herbaty z forsycji. Przed parzeniem kwiaty krzewu zwilżamy spirytusem, a
następnie zalewamy wrzącą wodą. Przykrytą mieszankę zostawiamy na 40 minut, a
po tym czasie odcedzamy napar. Taką herbatę przygotowuje się w celu uzyskania
jak największej ilości składników i właściwości zdrowotnych forsycji.
Przygotowaną herbatę z kwiatów forsycji pijemy
samodzielnie lub z dodatkiem cytryny i miodu. W smaku przypomina zieloną herbatę. Jest delikatnie
słodka i kusi kwiatowym aromatem. Zaleca
się spożywanie szklanki dziennie naparu z forsycji.
Kwiaty forsycji - przeciwwskazania
Na kwiaty forsycji powinny
uważać osoby, które mają problemy z krzepnięciem krwi. Mogą one zmniejszać
krzepliwość. Przeciwwskazaniem do picia
herbaty z forsycji jest też więc zażywanie leków obniżających
krzepliwość krwi lub planowana operacja.
Spożywania forsycji powinny się również
wystrzegać kobiety w ciąży oraz
kobiety karmiące piersią.
Komentarze
Prześlij komentarz