Znalezione na Facebooku.
Syrop z kwiatów
forsycji
na odporność, przeziębienia i kaszel
Składniki:
- 2 szklanki kwiatów forsycji
- 500 ml wody
- 250 ml miodu (lub cukru gdy chcesz pasteryzować)
- Sok z 1 cytryny
- Kwiaty zalej wodą I gotuj na malym ogniu przez 10 minut.
- Odstaw na 12 godzin, następnie przecedź.
- Dodaj miód lub cukier I sok z cytryny. Mieszaj do rozuszczenia miodu.
- Przelej do słoiczków i przechowuj w lodówce 2-3 miesiące.
Dodatkowe wskazówki
do syropu z forsycji:
- Możesz dodac imbir lub goździki dla mocniejszego działania antybakteryjnego.
- Jeśli chcesz przechowywać dłuej syrop, dodaj cukier zamiast miodu i zagotuj go przed przelaniem do słoiczków I pasteryzuj (10minut w gorącej wodzie.
- Jeśli używasz miodu, można posawać dzieciom powyżej 1 roku życia.
Jak stosować syrop?
- Przy objawach infekcji
o
Dorośli - 1 łyżka 3 razy dziennie
o
1-3 lata max - ½ łyżeczki 1-2 razy dziennie
o
4-6 lat - 1 łyżeczki 1-2 razy dziennie
- Na kaszel i ból gardła
o
Można dodać do ciepłej (nie gorącej) herbaty lub
spożywać bezpośrednio
o
Dobrze działa też z sokiem z cytryny i ciepłą
wodąjako napój łagodzący podrażnienia
Komentarze
Prześlij komentarz