Zupa krem z pokrzywy



SKLADNIKI:

  • 2 garsci mlodych listkow pokrzywy
  • 1 duza cebula
  • 2 zabki czosnku
  • 2 srednie ziemniaki
  • 2 srednie marchewki
  • 1 litr bulionu warzywnego
  • 2 lyzki oliwy
  • 1/2 szklanki smietany 18%
  • sol i pieprz do smaku
  • opcjonalnie: galka muszkatalowa oraz swieze ziola do dekoracji (szczypiorek, pietruszka)


WYKONANIE:

  1. Zebrane liscie pokrzywy umyj. Blanszuj prze okolo 1-2 min w osolonym wrzatku, potem zanurz w zimnej wodzie. Odcisnij i posiekaj.
  2. Na patelni rozgrzej oliwe i doday posiekana cebule oraz czosnek. krotko podsmaz, az cebula sie zeszkli. Potem dodaj obrana i pokrojona w kostke marchew i smaz przez kilka minut.
  3. Obierz ziemniaki, pokroj w kostke, dodaj do garnka razem z przesmazona cebula, czosnkiem i marchewka.
  4. Wlej bulion warzywny do garnka z warzywami. Gotuj na srednim ogniu, az ziemnieki i marchewka beda miekkie.
  5. Nastepnie dodaj blanszowana pokrzywe. Gotuj wszystko razem przez okolo 5 minut.
  6. Zdejmij zupe z ognia i zmiksuj na gladki krem.
  7. Postaw zupe na malym ogniu, dodaj smietane, sol, pieprz i galke muszkatalowa do smaku. Dokladnie wymieszaj.
  8. Podawaj zupe na goraco ozdobiona swiezymi ziolami.



 Jest to przepis dr Kulczynskiego.


P.S. Jeszcze tego nie probowalam, ale jak tylko moja pokrzywa urosnie, to wykorzystam ja do tego przepisu.

Komentarze